Tiramisu taart met Bastogne

Genoeg voor:
8 personen

Tiramisu taart met Bastogne

 

Tiramisu met Bastogne

Toen ik dit recept voor het eerst maakte, hield ik nog helemaal niet zo van koffie. Nu een aantal jaar later ben ik fan geworden van een goed gezet bakje koffie. Check daarom de doe ’s gek. Dit recept is net anders dan de traditionele tiramisu en dat maakt hem zo ontzettend lekker en verrassend. Het is makkelijk te maken en ook nog eens snel klaar.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 2 uur
In de koelkast 2 uur
Totale tijd 2 uur 20 minuten
Genoeg voor 8 personen

Benodigdheden

  • 3 kommen
  • rasp
  • lepel
  • mixer
  • ovenschaal
  • koelkast

Ingrediënten

  • 1 pak bastognekoeken
  • 100 ml chocolademelk
  • 4 eieren
  • 125 mililiter slagroom
  • 75 gram basterdsuiker
  • 500 gram mascarpone
  • 100 gram melkchocolade

Instructies

  • Rasp de bastognekoeken op de rasp boven een kom zodat het schaafsel wordt opgevangen. Voeg daarna de chocolademelk toe en roer dit lekker door elkaar.
  • Scheid het eiwit van de eieren in een andere kom. Zorg dat het een schone kom is anders stijft straks het eiwit niet op! Mix het eiwit met de mixer tot dat de garde er rechtop in kan blijven staan. Spatel daarna de mascarpone in delen, luchtig door het mengsel.
  • Mix vervolgens in een andere kom de slagroom met de basterdsuiker helemaal stijf. Voeg de slagroom toe aan het mengsel van eiwit en mascarpone. Spatel het er weer doorheen om een luchtig effect te krijgen.
  • Maak nu in de ovenschaal een laagje van ongeveer 1 cm van het mengsel en verdeel dit met een spatel of lepel egaal over de bodem. Maak hierop een laagje met het schaafsel van ongeveer een ½ cm. Herhaal dit totdat het mengsel en schaafsel op is. Let op! Zorg ervoor dat je voor het bovenste laagje een beetje schaafsel over houdt.
  • Laat de ovenschaal afgedekt minimaal 2 uur in de koelkast staan om op te stijven. Maak je gerecht helemaal bij het serveren af door de melkchocolade te schaven over de tiramisu.

Voor grote groepen

  • Gebruik chocolademelkpoeder in plaatst van chocolademelk. Bijna iedereen heeft het poeder wel in de kast staan voor een koude winterdag. Je hebt weinig chocolademelk nodig dus poeder is vaak goedkoper als je het toch hebt staan.
  • Probeer het recept eens met koffie in plaats van chocolademelk voor de echte koffiemonsters. Zet een bakje koffie en laat deze even afkoelen. Rasp de bastognekoeken net als voorheen boven een kom. Voeg daarna de koffie toe en even goed roeren en het schaafsel is klaar om te gebruiken in je recept. Bij het serveren zou je er voor kunnen kiezen om dan cacaopoeder te gebruiken in plaats van de chocolade.
  • Voeg in plaats van de witte basterdsuiker twee zakjes vanille suiker toe. Je toetje wordt hier nog verrassender en zoeter van.
  • Bekleed de rand met lange vingers voor een mooie afwerking.