Sinaasappel mergpijpen

Genoeg voor:
8 personen

Sinaasappel mergpijpen

 

Sinaasappel mergpijpen

Genoeg voor 8 personen

Voor de cake

  • 75 gram eiwit
  • 50 gram eidooier
  • 55 gram suiker
  • 60 gram bloem
  • 5 gram zetmeel

Voor de marsepein

  • 250 gram (blanke)amandelen
  • 250 gram poedersuiker

Voor de botercreme

  • 100 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 30 gram witte basterdsuiker

Voor de banketbakkersroom

  • 100 gram melk
  • 10 gram suiker
  • 10 gram custard poeder
  • 1/4 deel vanille stokje

Overig

  • 4 eetlepels likeur 43
  • 4 eetlepels sinaasappel jam
  • 200 gram melk chocolade

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.

Voor de marsepein

  • Wanneer je geen blank amandelen hebt maar amandelen in een bruin jasje moet je ze eerst blancheren voordat je ze kan gebruiken voor marsepein. Wanneer je wel blanke amandelen hebt, kun je de volgende stappen overslaan.
  • Leg de amandelen in een bak en giet hier ruim kokend water overheen. Laat deze een minuut ongeveer rusten. Niet veel langer want dan kunnen ze taai worden.
  • Giet ze dan af in een zeef en giet er dan koud water overheen. Leg de dan op een bord en dep ze wat droog met keukenpapier. Dan kan je heel gemakkelijk het velletje eraf halen.
  • Doe de amandelen dan in een blender en om ze fijn te malen. Voeg dan de poedersuiker toe en mix deze nog even verder in de blender.
  • Voeg dan geleidelijk ongeveer 1 1/2 to 2 1/2 eetlepel water toe aan het mengsel. Het moet namelijk een kneedbare massa worden.
  • Haal dan het mengsel uit de mixer en wikkel het in plasticfolie. Laat dit dan even rusten.

Voor de banketbakkersroom

  • Snijd het vanille stokje open en schraap het merg eruit. Hiervan heb je ongeveer een kwart nodig.
  • Verwarm dan de melk en vanille in een pannetje, als de melk gaat borrelen haal het dan even van het vuur.
  • Roer de suiker en custard even door elkaar in een bakje. Schep hier dan vier eetlepels warme melk bij en roer tot er geen klontjes meer in zitten. Giet dit dan terug bij de rest van de melk.
  • Zet het pannetje terug op het vuur en laat het koken tot het ingedikt is. Giet dit dan in een schaal en laat dit even afkoelen.

Voor de cake

  • Klop de eiwitten en de suiker wit en luchtig met de mixer in een mengkom.
  • Spatel dan de eiwitten erdoorheen. Niet de veel kloppen want dan sla je de luchtigheid eruit.
  • Zeef dan de bloem en zetmeel boven de kom erbij. Spatel dit dan ook rustig door het beslag.
  • Strijk dan het beslag over de bakplaat van ongeveer 1 centimeter dikte. Doe dit dan voor ongeveer 7 minuten in de oven.
  • Haal het dan uit de oven en leg de cake ondersteboven op een rooster om af te koelen. Haal dan van de bovenkant het bakpapier eraf.

Voor de botercreme

  • Klop de boter en basterdsuiker wit en luchtig met de mixer.
  • Voeg hier dan de banketbakkersroom aan toe en klop dit dan luchtig.
  • Doe dit dan alvast in een spuitzak en laat dit dan even rusten in de koeling

Opbouwen van de mergpijp

  • Pak de cake en leg deze op een platte ondergrond. Haal hier drie vierkanten uit van 17cm bij 17 cm. Het kan zijn dat je niet drie hele delen eruit kan halen. Je kunt ook gebruik maken van twee halve delen.
  • Dan ga je de mergpijp opbouwen als volgt: een leeg cake, een laag jam, een laag biscuit (eventueel twee halve), trempereer met likeur, een laag botercreme (houdt hier nog een beetje van over voor straks) en een laag biscuit. Zet dit dan even op een bord of plateu en zet dit in de koeling.
  • Bestrooi dan de werkbank met poedersuiker. Rol dan de marsepein uit tot een plank van ongeveer 17x56 centimeter van ongeveer 2 millimeter dik.
  • Smeer dan de marsepein in met de botercreme die nog over was.
  • Haal dan de cake uit de koeling en snijd deze in acht gelijke rechthoekige stukken.
  • Rol dan ieder stuk cake een voor een in de marsepein. Zorg da de sluiting aan de onderkant zit.

Voor de chocolade

  • Smelt dan de chocolade au bain-marie. Tempereer dan de chocolade op een koude, schone ondergrond. Giet dit dan weer terug in de schaal en dip een voor een de uiteinden van de mergpijpen in de chocolade.
  • Laat ze even afkoelen op een rek en je sinaasappel mergpijp is dan klaar om op te eten!

Plaats een reactie

Recipe Rating