Pistache baklava
Benodigdheden
- 2 pannen
- 1 ovenschaal
- 1 scherp mes
- 1 kwast
Ingrediënten
- 200 gram rietsuiker
- 1 theelepel vanille extract
- 150 mililiter water
- 5 vellen filodeeg
- 100 gram pistache nootjes (ongezout)
- 150 gram grasboter (ongezout)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Doe daarna de suiker, de vanille extract en het water in een pannetje en breng dit al roerend aan de kook. Laat de siroop als kokend in ongeveer vijf minuten inkoken. Laat de siroop vervolgens afkoelen.
- Smelt de boter in een pannetje op laag vuur. Roer wel regelmatig in de boter en check regelmatig zodat de boter niet aanbrand. Haal het pannetje dan van het vuur.
- Vet de ovenschaal in met de kwast met de gesmolten boter. Maak vervolgens in de ovenschaal lagen met de filodeeg door een laag in de schaal te leggen en deze in te smeren met boter. Herhaal dit tot de helft van de bladen op zijn. Let op de laag waar de nootjes op komen hoeft niet ingesmeerd te worden met boter.
- Vermaal daarna de pistache nootjes in de blender. Spreid deze vervolgens uit over de tot nu toe bovenste laag filodeeg.
- Leg op de nootjes een nieuwe laag filodeeg en smeer deze weer in met boter. Herhaald dit weer tot alle bladen op zijn.
- Zet de schaal in de oven voor ongeveer 30 tot 40 minuten. De baklava is klaar als de bovenkant een beetje bruin is en geen wit meer zichtbaar is.
- Schenk vervolgens de koude siroop over de baklava en laat de schaal afkoelen. Als de baklava koud is, is het gerecht klaar om op te eten.