Cakerol met speculoos

Genoeg voor:
6 personen

Cakerol met speculoos

58 / 100

 

Cakerol met speculoos

2.87 van 69 stemmen
Genoeg voor 6 personen
  • 4 eieren (gesplitst)
  • 50 gram suiker
  • 50 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 250 gram mascarpone
  • 200 milliliter slagroom
  • 1 eetlepel speculoos pasta
  • 6 speculoos koekjes
  • 1 theelepel (blauwe) kleurstof

Instructies

  • Klop het eiwit op met de helft van de suiker tot witte schuimkoppen. Leg deze dan even apart.
  • Verwarm het eigeel met de andere helft van de eiwitten in de schaal au bain marie. Klop ondertussen met een garde het mengsel licht en luchtig.
  • Voeg dan het eigeel bij het eiwit en spatel dit met de garde door elkaar. Zeef dan het bloem en bakpoeder erbij en spatel dit weer door elkaar. Niet al te lang kloppen want dan klop je de luchtigheid eruit.
  • Schep dan ongeveer een kwart van het beslag in een lossen kom en spatel hier de blauwe kleurstof doorheen. Schep dit dan in een spuitzak.
  • Leg dan een vel bakpapier of je werkbank. Ik heb er zelf een snijplank onder gelegd zodat ik hem makkelijk kan verplaatsen. Maak dan met de spuitzak een patroon op het papier. Je kunt hierbij denken aan kerstbomen maar ook aan krullen of harten.
  • Leg dit vervolgens voor ongeveer 5 minuten in de koeling.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Spoel de spuitzak dan om of pak een nieuwe en schep hier de rest van het witte beslag in. Haal dan het patroon uit de koeling en spuit hierop verdeeld het witte beslag. Smeer het egaal uit met de spatel.
  • Hevel het over naar de bakplaat en leg het voor ongeveer 7 minuten in de oven. Het beslag is gaar als je met een prikker erin prikt en daar geen beslag meer aan blijft hangen. De bovenkant is als het goed is een klein beetje bruin geworden.
  • Ondertussen kan je de vulling maken door eerst de slagroom op te kloppen. Spatel dan de mascarpone, speculoos en koekjes door de slagroom. Laat dit dan opstijven in de koeling.
  • Haal dan de cake uit de oven en haal leg het op zijn kop op een theedoek. Haal dan het bakapier eraf en leg er een andere schone theedoek op. Keer dan het beslag om zodat de bewerkte kant aan de onderkant zit. Rol dit dan op tot een rol en leg dit voor ongeveer 5 minuten in de koeling.
  • Wanneer de cake is afgekoeld kun je hem uit de koeling halen. Haal dan de theedoek eraf en smeer hem helemaal in met de vulling. Rol hem dan voorzichtig op tot een rol. Dan is je cake klaar om te serveren.