Balik buglama

Genoeg voor:

Balik buglama

 

Balik buglama - zachte zeebaarsfilet met dille

Gang Hoofdgerecht

Benodigdheden

  • 1 scherp mes
  • 1 snijplank
  • 1 diepe koekenpan
  • 1 pan

Ingrediƫnten

  • 6 zeebaarsfilets
  • 1 ui (in stukjes)
  • 2 teentjes knoflook (geperst)
  • 3 vleestomaten (in stukjes)
  • 3 groene puntpaprikas
  • 250 gram champignons (in plakjes)
  • 1 brocolli
  • 1 citroen (geschild en in plakjes)
  • 3 takjes basilicum
  • 6 takjes dille
  • 20 gram boter
  • 400 gram krieltjes
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 blaadjes laurier
  • 500 mililiter water

Instructies

  • Kook eerst de krieltjes in de pan. Doe dit in ruim kokend water zodat alle aardappeltjes onder water zitten.
  • Doe de zonnebloem olie in de pan en laat de pan warm worden. Bak hierin de knoflook en ui vervolgens glazig bruin. 
  • Voeg daarna de paprika's en de champignons in de pan erbij. Voeg eventueel voor de smaak ook twee blaadjes laurier toe. Bak dit in ongeveer 3 minuten gaar. 
  • Schep daarna al roerend de tomaat in de pan erbij en voeg gelijk daarna het water toe. Zorg dat alle groente onder water staat. Leg een takje basilicum erbij. Breng het geheel aan de kook.
  • Leg nu de zeebaarsfilets bovenop de groente. Leg op de vis de schijfjes citroen, de blaadjes basilicum en de dille. Voeg naast de vis de brocolli en de boter toe aan de pan. Leg nu een deksel op de pan en laat dit ongeveer 10 minuten sudderen.
  • Haal de deksel van de pan en het gerecht kan worden opgeschept.

Voor grote groepen

  • Maak de knoflook met de vlakke kant van je mes eerst plat voor het snijden. Dit maakt het snijden veel gemakkelijker omdat de knoflook niet steeds weg kan schieten.
  • Is de pan niet groot genoeg voor alle filets, verdeel het dan over twee of meer pannen. Heb je niet genoeg pannen voor de filets? Maak dan eerst het groentemengsel in de pan. Doe dit vervolgens in een ovenschaal en leg hier de filets in. Doe de schaal dan voor ongeveer 15 minuten op 200 graden in een voorverwarmde oven.
  • Wist je dat als je de aardappelen alleen maar afgiet deze door kunnen garen in de pan? De aardappels kunnen dan heel melig worden. Dit kan je voorkomen door de aardappels met koud water kort of te spoelen. Je laat ze dan als het ware schrikken en ze zullen niet meer doorgaren.