Baklava meets Cheesecake

Genoeg voor:
4 personen

Baklava meets Cheesecake

 

Baklava meets cheesecake

2.97 van 28 stemmen
Genoeg voor 4 personen
  • 6 eetlepels walnoten
  • 6 eetlepels gepelde pistachenoten
  • 6 vellen filodeeg
  • 1 theelepel kaneel
  • 100 gram boter
  • 100 milliliter slagroom
  • 20 gram suiker
  • 200 gram monchou
  • 2 eetlepels creme fraiche
  • 1/4 citroen rasp
  • 100 gram suiker
  • 100 milliliter water
  • 8 eetlepels honing

Instructies

  • Verwarm de over voor op 180 graden.
  • Smelt de boter in een pannetje. Zet het vuur uit voordat de boter begint te koken.
  • Smeer het schaaltje in met de gesmolten boter. Leg er dan een vierkant stukje filodeeg in ongeveer ter grote van het bakje. Smeer dan een dun laagje boter eroverheen. Leg er dan in tegengestelde richting een stukje filodeeg op. Smeer weer in met boter en leg er dan nog een laag op. Herhaal dit voor alle vier de schaaltjes
  • Blend de noten in de blender en voeg de kaneel eraan toe. Verdeel dit mengsel dan over de vier bakjes. Verdeel daarop ongeveer 1 eetlepel honing.
  • Dek dan de bakjes weer af met ongeveer 3 lagen filodeeg. Heb je over? Dan kan je gerust nog een extra laagje toevoegen.
  • Leg dan de bakjes in de oven voor ongeveer 20 minuten. Ze mogen eruit als het deeg mooi licht bruin is.
  • Maak ondertussen de siroop in een pannetje met de suiker, de citroenrasp, het water en de honing. Zet het pannetje op laag vuur en blijf roeren tot het dikker, stroperiger en licht bruin wordt.
  • Haal dan de baklava uit de oven en verdeel de siroop over de warme bakjes. Laat dit dan rustig ergens afkoelen.
  • Maak dan de vulling voor de baklava. Klop de slagroom in de kom. Voeg dan de monchou, creme fraiche en citroen rasp toe en spatel dit door elkaar.
  • Vul de bakjes dan met twee lepels met de cheesecake vulling. Zet ze dan voor ongeveer 2 uur in de koeling om op te stijven.